BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Thursday, November 18, 2010

Program terakhir b'sama Warga SMKTT

Alhamdulillah..pagi tadi guru2 dan staff SMK Titingan, Tawau dapat menyempurnakan ibadah korban pada tahun ini..5 ekor lembu dr Felda Sahabat Lhd Datu telah terpilih utk dikorbankan..lembu2 yang bertuah utk dikorbankan..sabarlah wahai lembu..syurga menanti mu..
lembu saya dan kawan2..lembu yg pertama dikorbankan

antara bekas pelajar yg sudi datang membantu..

apa yg penting..kerjasama..wonderpets :)

semoga ibadah korban kita diterima Allah dan menjadi tunggangan kita di akhirat kelak..amin..


p/s : harap2 masih blh jumpa kemeriahan sebegini d tmpat baru nnt..



Tuesday, November 16, 2010

Salam Eidul Adha


Sempena hari raya korban ni..mari sama2 kita renung2kan hikmah dan fadhilat ibadah korban..


Maksud Hadith;
“Dari Aisyah r.a. katanya; Rasulullah s.a.w. bersabda: “Tiada amalan anak Adam pada hari Aidil Adha yang disukai Allah selain daripada menyembelih korban. Korban-korban itu akan datang kepada orang yang melakukannya pada hari kiamat seperti keadaan semula, iaitu dengan anggotanya, tulangnya, tanduknya dan bulunya. Darah korban itu lebih dahulu jatuh ke suatu tempat yang disediakan Tuhan sebelum jatuh ke atas tanah. Oleh sebab itu, berkorbanlah dengan senang hati”. (at-Tirmidzi dan Ibnu Majah)



Antara hikmah korban adalah:

a) Memperingati peristiwa ketaatan Nabi Ibrahim a.s yang sanggup menyahut perintah Allah Ta'ala untuk mengorbankan anaknya Nabi Ismail a.s.

b) Melahirkan tanda bersyukur kepada Allah terhadap nikmat-nikmatnya yang melimpah-ruah.

c) Menanamkan perasaan kasih-sayang antara si kaya dengan si miskin.

Fadhilat yang diperolehi daripada ibadah korban amat besar. Antaranya ialah:

a) Menambah amal kebajikan- Sabda Rasulullah s.a.w: Maksudnya: "Korban itu bagi tuannya dengan setiap bulunya adalah kebajikan".(Tirmidzi, Ibnu Majah dan al-Hakim)

b) Sebagai penebus dosa- Sabda Rasulullah s.a.w kepada Sayyidatina Fatimah:
Maksudnya: "Hai Fatimah,berdirilah di sisi korbanmu dan saksikanlah ia, sesungguhnya titisan darahnya yang pertama itu pengampunan bagimu atas dosa-dosamu yang telah lalu".(al-Bazzar dan Ibnu Hibban)

c) Mendapat tempat yang mulia di sisi Allah- Sabda Rasulullah s.a.w:
Maksudnya: "Wahai manusia, sembelihlah korban dengan mengharapkan pahala daripada Allah dengan darahnya, bahawa sesungguhnya darah korban itu jika ia tumpah ke bumi maka ia akan mengambil tempat yang mulia di sisi Allah Azza Wajalla."

Monday, November 15, 2010

Rapuh



Detik waktu terus berjalan
berhias gelap dan terang
suka dan duka tangis dan tawa
tergores bagai lukisan

Seribu mimpi berjuta sepi
hadir bagai teman sejati
di antara lelahnya jiwa
dalam resah dan air mata
kupersembahkan kepadaMu
yang terindah dalam hidup

Meski ku rapuh dalam langkah
kadang tak setia kepadaMu
namun cinta dalam jiwa
hanyalah padaMu

Maafkanlah bila hati
tak sempurna mencintaiMu
dalam dadaku harap hanya
diriMu yang bertahta

Detik waktu terus berlalu
semua berakhir padaMu

Sunday, November 14, 2010

Akhirnya...

Alhamdulillah..berakhir jgk penantian encik laki hehe..thanks ya sbb doakan syg hehehe..
semlm tidur lewat sbb bedebar2 konon tggu keputusan arini..jam 1 tu sempat lg buka website eG tukar..tp result blm ada..

pagi ni..tdk sempat pun buka mata,sdh on laptop..hehe..mcm mana lah tu ya..mksdnya aku on laptop dgn mata tertutup a.k.a mamai hahaha..bgitu la lebih kurang..

masih lagi dlm keadaan mata separuh terbuka,pelan2 key in nama dan password..klik semakan pemohonan..dan ini yg keluar

riangnya rasa hati sebaik shj baca perkataan "TAHNIAH" tu =)


p/s sentiasa berdoa semoga semua urusan dipermudahkan olehNya..amin.

Dapat Pindah atau Tidak?? huhu

Semakan keputusan pertukaran guru akan keluar arini ..15 Nov..bestnya kalau dpt pindah..tp mcm tdk dpt jak..coz yg minta pindah 3 org guru..2 org tu dah kompem dpt, tp aku? sdh lah surat permohonan terang2 tulis perlu pengganti,d tambah lagi dgn tempoh berkhidmat baru 3 thn..
tipis peluang utk dpt pindah..

sedih bila tiap kali terpaksa tgk encik laki kepenatan draib ulang-alik weekend..sbb tu aku memberanikan diri utk darib Twu-Ld bila ada masa..

apa2 pun..aku yakin dgn qada dan qadar Allah..DIA sentiasa tau apa yg terbaik utk hambaNya..
cuma aku berharap akan dipinjamkan kekuatan da kesabaran dariNya utk terima apa pun keputusannya nanti..


Friday, November 12, 2010

Entri Utk Aku????

erk..sdh pukul 12 mlm..esk pagi ada meeting pkl 8, lps meeting ada date dgn kwn, mlm plak ada annual dinner..ya mlm kemuncak..ari yg dinanti2kan hehehe..semua pn mau nampak cantik dan menyerlah mlm tu..

tapi kenapa kah aku msh setia d hadapan laptop..spatutnya kena tidur awl,dpt kan rehat yg ckp..so xdalah nmpak mata panda (gelaran yg kwn2 dkt U bg utk org yg ada dark circle) hehe

sbnrnya..pg td ada org janji mau buat entri utk aku..wah..siapa ka yg sudi buat entri utk aku?? jeng!! jeng!! jd blk kerja td..smpai rmh terus menerjah laptop yg sdh ada d ats meja seakan2 mmg menanti utk diterjah oleh aku hehe..

tp tggu smpai skrg aku nda nmpak pun entri utk aku ni..blog dia pn x update2 lagi..besanya 2-3 entri kuar satu ari..smpaikan blm sempat pun aku baca entri seblmnya,sdh muncul entri2 baru hehe..hebat!! tu barulah namanya blogger tegar hehe..cik rinadorina..mana entri utk aku? ;p

p/s : pok..jan ko marah ku menagih janji ya hehe..asal update blog jak ni wakaka


Thursday, November 11, 2010

Cinta Hakiki


C.I.N.T.A..ini lah yg sentiasa dikejar dan dicari2 oleh semua org..siapa yg tdk mau mencintai, apa lagi dicintai..
Bagi org yg pernah merasai bagaimana mencintai dan dicintai oleh seseorg, tentu faham betapa indahnya cinta ni..dan betapa hbtnya kuasa cinta..





Tapi..ingat lah,jgn sampai kita jadikan cinta itu sebagai satu kehendak, yg kita cari tanpa berfikir..
Jadikan lah cinta itu sebagai satu keperluan, yg membolehkan kita menempuh hidup dengan penuh semangat..

DAN..perlu diingat, dalam keobsesan kita mencari cinta tu, kita sering terlupa cinta yg satu..iaitu cinta hakiki..

kita selalu dgr org berkata :

cinta pada manusia ,manusia akan mati..
cinta pada haiwan, haiwan juga akan mati..
cinta pada bunga, ia akan layu..
tapi cinta pada Allah itulah cinta yg hakiki.

ya..cintakan Allah adalah cinta yg sebenarnya..itulah cinta yg sejati..kerana

Cinta kasih sayangNya tidak bertepi.

p/s : sgt suka dgr lagu Rapuh, nyanyian Opick..best sgt..lagu tu ttg cinta kpdNya..